ភ្នំពេញ ៖ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងសុខាភិបាល បានអំពាវនាវដល់ប្រជាពលរដ្ឋឲ្យមានការប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់ចំពោះការបរិភោគចំណីអាហារក្នុងពិធីកាន់បិណ្ឌ និង ភ្ជុំបិណ្ឌនេះ ដើម្បីជៀសវាងកុំឲ្យមានការពុលចំណីអាហារ ដែលធ្វើឲ្យមានការប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។
ការអំពាវនាវរបស់រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងសុខាភិបាលនេះដោយសារតែកន្លងមកមានប្រជាពលរដ្ឋនិងព្រះស ង្ឃមួ យចំនួនបានធ្លាក់ខ្លួនឈឺនិងពុលចំណីអាហារដោយ សារតែការបរិភោគចំណីអាហារមិនមានអនាម័យនិងមានខ្លះទៀតឈានដល់ការស្លាប់បង់ជីវិតដោយសារការបរិភោគស្រាសស្រាថ្នាំដែលផ្សំខុសបច្ចេកទេស។
លោកសាស្ត្រាចារ្យ ម៉ម ប៊ុនហេង រដ្ឋមន្ដ្រីក្រសួងសុខាភិបាលបានថ្លែងប្រាប់កាលពីព្រឹកថ្ងៃទី២៥ខែកញ្ញាឆ្នាំ២០១៨ ដោយបានធ្វើការណែនាំឲ្យប្រជាពលរដ្ឋត្រូវប្រកាន់ខ្ជាប់នូវវិធានការអនាម័យឲ្យបានខ្ជាប់ខ្ជួនរួមមាន ផឹកស្អាត រស់នៅស្អាតនិងហូបស្អាតនៅឱកាសពិធីបុណ្យកាន់បិណ្ឌនិងភ្ជុំបិណ្ឌនេះដើម្បីការពារសុខភាពឲ្យជៀសផុតពីការឆ្លងជំងឺផ្សេងៗដូចជាជំងឺរាករូសជាដើម។
ជាមួយគ្នានេះដែរ លោករដ្ឋមន្ត្រីបានបន្តទៀតថា ចំណែកលោកតា លោកយាយនៅតាមវត្ដអារាមនានាវិញ ត្រូវលាងចានឆ្នាំងឲ្យបានស្អាតល្អ និងមានអនាម័យ ត្រូវបរិភោគទឹកដាំពុះជាពិសេសកុំបរិភោគទឹកសម្លដោយប្រើស្លាបព្រារួមគ្នាដែលអាចបណ្តាលឲ្យឆ្លងជំងឺពីគ្នាបាន។
ជាមួយគ្នានេះដែរ លោកសាស្ត្រាចារ្យម៉មប៊ុនហេង បានបន្ថែមឲ្យដឹងទៀតថា ក្រៅពីចំណីអាហារប្រជាពលរដ្ឋក៏គួរតែប្រុងប្រយ័ត្នចំពោះការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងផងដែរព្រោះវាអាចធ្វើឲ្យគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ឬ ឈានទៅដល់បាត់បង់ជីវិតបាន។
លោករដ្ឋមន្ត្រីក៏បានអំពាវនាវដល់ប្រជាពលរដ្ឋ ឬ ម្ចាស់រមណីយដ្ឋានភោជនីយដ្ឋានអាហារដ្ឋាននានា ត្រូវអនុវត្តវិធានការអនាម័យត្រឹមត្រូវ ហើយត្រូវលាងបន្លែ ផ្លែឈើឲ្យបានស្អាតនិងនំចំណីត្រូវចម្អិនឲ្យបានឆ្អិនល្អដើម្បីជៀសវាងកុំឲ្យមានពុលចំណីអាហារ។
ចំណែកលោក វេជ្ជបណ្ឌិត សាម សុផាន់ ប្រធានអង្គការគណៈកម្មាធិការសុខភាពកម្ពុជាបានថ្លែងប្រាប់កាលពីព្រឹក ថ្ងៃទី២៥ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០១៨ បានមានប្រសាសន៍ថា «ខ្ញុំសូមគាំទ្រចំពោះការអំពាវនាវរបស់ក្រសួងសុខាភិបាលលើបញ្ហាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនេះព្រោះបានជួយទប់ស្កាត់កុំឲ្យបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋជួបប្រទះនឹងការពុលចំណីអាហារ»។
តែយ៉ាងណាក៏ដោយលោកវេជ្ជបណ្ឌិតបានស្នើឲ្យក្រសួងសុខាភិបាលគួរតែជំរុញឲ្យមន្ទីរសុខាភិបាលខេត្ត ឬ ស្រុក ប្រតិបត្តិបង្កើនការចុះផ្សព្វផ្សាយទាក់ទិននឹងចំណីអាហារនេះទៅតាមវត្តអារាមនិងឃុំសង្កាត់នានាបានយល់ដឹងនិងអប់រំបន្តដល់ប្រជាពលរដ្ឋដើម្បីការពារកុំឲ្យឆ្លងជំងឺផ្សេងៗនៅក្នុងរដូវកាន់បិណ្ឌនិងភ្ជុំបិណ្ឌនេះ ព្រោះថាការផ្តល់សារអប់រំដល់ប្រជាពលរដ្ឋតែមួយមុខវានៅមិនទាន់គ្រប់គ្រាន់នៅឡើយទេ។
គួររំលឹកថា គិតចាប់ពីឆ្នាំ២០១៥រហូតមកដល់ឆ្នាំ២០១៧នៅប្រទេសកម្ពុជាមានករណីពុលចំណីអាហារចំនួន៦១ករណី ក្នុងនោះឆ្នាំ២០១៥មាន៣៣ករណីឆ្នាំ២០១៦មាន១៩ករណីនិងឆ្នាំ២០១៧មាន៩ករណី៕
Source: Kampuchea Thmey Daily
0 Comments