Ad Code

ក្រសួងសុខាភិបាល​អំពាវនាវ ​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​បញ្ឈប់​ការ​ពិសា​​ស្រា​ស​ ដែល​ផលិត​ដោយ​គ្មាន​បច្ចេកទេស​ត្រឹមត្រូវ



ភ្នំពេញ ​៖ ​ក្រសួងសុខាភិបាល​បាន​អំពាវនាវ​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខេត្តក្រចេះ​បញ្ឈប់​ការ​ពិសារ​ស្រាស​ ដែល​ផលិត​ដោយ​គ្មាន​ប​ច្ចេក​ទេស​ត្រឹមត្រូវ ​ខណៈ​ដែល​មាន​ប្រជាពលរដ្ឋ​នៅ​ស្រុក​ស្នួល​ខេត្តក្រចេះ​ចំនួន​២​នាក់​ បាន​ស្លាប់​និង​រងគ្រោះ​ជាច្រើន​នាក់​រួចមក​។

ការ​អំពាវ​នាវ​នេះ​បាន​ធ្វើឡើង​បន្ទាប់ពី​ក្រសួងសុខាភិបាល​បាន​ស្រាវជ្រាវ​រក​ឃើញ​ថា ​មាន​ប្រជាពលរដ្ឋ​នៅ​ស្រុក​ស្នួល​ខេត្តក្រចេះ​ចំនួន​៦២​នាក់​ស្រី​១៩​នាក់ ​បាន​ពុល​ស្រាស​ ដែល​មាន​ដាក់​សារធាតុ​មេ​តា​ណុល​ខ្ពស់​ បណ្តាល​ឲ្យ​មនុស្ស​២​នាក់​ស្លាប់​ និង ​៦០​នាក់​ទៀត ​រងគ្រោះ​ប៉ុន្តែ​បាន​ចេញពី​មន្ទីរពេទ្យ​ជា​បណ្តើៗ​ហើយ​។



លោកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត ឱ វណ្ណឌី​ន អ្នកនាំពាក្យ​ក្រសួងសុខាភិបាល​និង​ជា​អគ្គនាយក​បច្ចេកទេស​សុខាភិបាល​នៃ​ក្រសួងសុខាភិបាល​ដែល​បាន​ចុះទៅ​ស្រាវជ្រាវ​ករណី​ពុល​ស្រា​នៅ​ខេត្តក្រចេះ​បាន​ជំរុញ​ឲ្យ​អាជ្ញាធរ​ដែនដី​និង​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ​ត្រូវ​រឹត​បន្តឹ​ង​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​ក្នុង​ការផលិត ការចែក​ចាយ​ និង ​ការ​លក់​ស្រាស​ជាប្រចាំ​ ពិសេស​ត្រូវ​ពិនិត្យ​ច្រ​កចេញចូល​នូវ​ផលិត​ផល​ស្រាស​និង​សារធាតុ​សម្រាប់​ការផលិត​ស្រាស​ខុស​បច្ចេកទេស​ឲ្យ​បាន​ហ្មត់ចត់ ​ដើម្បី​បញ្ចៀស​នូវ​ការពុល​ស្រា​ដែល​នាំ​ឲ្យ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​អាយុជីវិត​។

លោកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត​បាន​បន្ត​ថា ​ការ​ពុល​ស្រាស​ ដែល​មាន​សារធាតុ​មេ​តា​ណុល​ខ្ពស់​នេះ​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​ពិសារ​អស់​កម្លាំង ណែន​ដើមទ្រូង ឈឺក្បាល ស្រវាំងភ្នែក បាត់បង់​ស្មារតី វិលមុខ ឈឺពោះ រាករូស​និង​ក្អួតចង្អោរ​ជាដើម​។



លោកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត​បាន​បន្ថែម​ទៀត​ថា ​ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ការពុល​ស្រាស​នេះ​ក្រុមការងារ​សុខាភិបាល​ថ្នាក់ជាតិ​និង​ថ្នាក់​ខេត្ត​នឹង​ចុះ​អប់រំ​សុខភាព​និង​ចំណីអាហារ​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ​នៅតាម​ខ្នង​ផ្ទះ​នីមួយៗ​និង​ធ្វើការ​ផ្សព្វផ្សាយ​តាម​វិទ្យុ ទូរទស្សន៍ មេក្រូ​ចល័ត​និង​តាម​បណ្តាញ​ទំនាក់ទំនង​សង្គម​អំពី​វិធានការ​ការពារ​កុំ​ឲ្យ​មាន​ពុល​ស្រាស​និង​បន្ត​តាម​ដាន​ស្ថានភាព​ជំងឺ​និង​យកចិត្តទុកដាក់​ក្នុងការ​ពិនិត្យ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ជួន​ប្រជាពលរដ្ឋ​។



ជាមួយគ្នានេះដែរ​លោកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត បាន​ណែនាំ​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ដែលមាន​បញ្ហា​សុខភាព​ពិសេស​ស​ង្ស័យ​ថា ​ពុល​ស្រាស​ត្រូវ​ប្រញាប់ប្រញាល់​ទៅកាន់​មណ្ឌល​សុខភាព​ឬ​មន្ទីរពេទ្យ​ដែល​នៅ​ជិត​បំផុត​ដើម្បី​ឲ្យ​គ្រូពេទ្យ​ព្យាបាល​ឲ្យ​បាន​ទាន់​វេលា។

ចំណែក​លោក យង់ គឹមអេង ប្រធាន​មជ្ឈមណ្ឌល​ប្រជាជន​ដើម្បី​សន្តិភាព​និង​អភិឌ្ឍន៍​បានស្នើ​ឲ្យ​ក្រសួង​ពាក់ព័ន្ធ​ត្រូវធ្វើ​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​លើ​ការផលិត​ស្រាស​ជាប្រចាំ​និង​ត្រូវ​បង្កើន​ការ​ផ្សព្វផ្សាយ​ពី​វិធានការ​ការពារ​និង​គ្រោះថ្នាក់ ​ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​ពិសារ​ស្រាស​នេះ​ឲ្យ​បាន​ផុលផុស​ថែមទៀត​ដើម្បី​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​បាន​យល់ដឹង​បញ្ចៀស​ពី​ការ​ពុល​ស្រាស​ជា​បន្តទៀត​។​



គួរ​បញ្ជាក់​ថា ​ក្រោយពី​ទទួល​ព័ត៌មាន​ស្តី​ពី​ការ​ពុល​នៅ​ខេត្តក្រចេះ​កាលពី​រសៀល​ថ្ងៃទី​១៤​ខែកក្កដា ​ឆ្នាំ​២០១៨​ ភ្លាម​លោក​សាស្ត្រាចារ្យ​ម៉ម​ ប៊ុនហេង​ រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងសុខាភិបាល​បាន​ចាត់​ក្រុមការងារ​ថ្នាក់ជាតិ​ដែល​ដឹកនាំ​ដោយ​លោកស្រី​វេជ្ជបណ្ឌិត ឱ វណ្ណឌី​ន​អ្នកនាំពាក្យ​ក្រសួងសុខាភិបាល​និង​ជា​អគ្គនាយក​បច្ចេកទេស​សុខាភិបាល​នៃ​ក្រសួងសុខាភិបាល​ចុះ​អន្តរាគមន៍​ជាបន្ទាន់​។

ផ្អែកលើ​ប្រវត្តិ​នៃ​ការផលិត​ស្រាស​ដែល​ផលិត​មិន​ត្រឹមត្រូវ​រោគសញ្ញា​និង​ទិន្នន័យ​ដែល​ទទួល​បាន​ពី​ការអង្កេត​ក្រុមសុខាភិបាល​ថ្នាក់​ជាតិ ​និង ​ថ្នាក់​ខេត្ត​ចុះ​ស្រាវជ្រាវ​ករណី​ពុល​ស្រាស​នៅ​ស្រុក​ស្នួល​ខេត្តក្រចេះ​បា​ន​សន្និដ្ឋា​ន​ថា ​អ្នក​ឈឺ​និង​ស្លាប់​ទាំងនោះ​គឺ​បណ្តាល​មក​ពី​ពុល​ស្រាស​ ដែល​មាន​សារធាតុ​មេ​តា​ណុល​៕

    



Source: Kampuchea Thmey Daily

Post a Comment

0 Comments

Close Menu