Ad Code

សហគមន៍​ស្នាដៃ​ធម្មជាតិ​ភូមិភាគ​ឥសាន​ កកើត​ចេញពី​ក្រុម​និស្សិត



រតនគីរី ​៖ ខេត្ត​ភូមិ​ភាគី​ឥ​សាន្ត នៃ​ប្រទេស​កម្ពុ​ជា​មាន​ចម្ងាយ​ជាង​៥៨០​គីឡូម៉ែត្រ​ ពី​រាជធានី​ភ្នំពេញ​ នៃ​ព្រះរាជាណាចក្រ​កម្ពុជា។ ភូមិភាគ​ឥ​សាន​នេះ​ សំបូរ​ទៅ​ដោយ​ជន​ជាតិ​ដើម​ភាគតិច​រស់ នៅ​៦៥% ប្រកបមុខរបរ​កសិក​ម្ម និង​ចិញ្ចឹមសត្វ​លក់ដូរ សម្រាប់​ចិញ្ចឹមជីវិត​ប្រចាំថ្ងៃ។ ក្រៅពីនោះ​មាន​បងប្អូន​ជនជាតិ​ខ្មែរ​៣៤% និង​បងប្អូន​ខ្មែរឥស្លាម ចិន ឡាវ​ជាដើម ពួកគេ​ភាគច្រើន ប្រកបមុខរបរ​មន្ត្រី​រាជការ អាជីវករ និង​កសិករ​ផងដែរ។

តំបន់​ភាគី​ឥ​សាន​ជា​តំបន់​ខ្ពង់រាប សំបូរ​ដីក្រហម​ដែល​មាន​ជីជាតិ ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​៩៥% ​សុទ្ធ​តែមាន​ដីចំការ​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​បែប​ធម្មជាតិ គ្រប់ៗ​គ្នា។ ជា​តំបន់​ដែល​ផ្តល់​អំណោយផល ល្អ​ដោយសារ​តែ​មាន​របប​ទឹកភ្លៀង​ចំនួន​៦​ខែ និង​ប្រាំង​ចំនួន​៦​ខែ ក្នុង​រដូវប្រាំង​នោះ ក៏​មានកូន​រដូវរងា​ចំនួន​៣​ខែ​ទៀត។ តំបន់​ដែល​មាន​អំណោយផល​ពី​ធម្មជាតិ​បែបនេះ ទើប​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​ចុងក្រោយ​មកនេះ កសិករ ក៏ដូចជា​មន្ត្រីរាជការ ប្រជាពលរដ្ឋ​ដែល​រស់នៅ​តំបន់​ខាង លើ​បាន​ដាំ​ដុះ​បន្លែបង្ការ ផ្លែឈើ ដំណាំ​កសិឧស្សាហកម្ម ជាច្រើន​ប្រកបដោយ​ជោគជ័យ។

បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ប្រទេសជាតិ​មានការ​រីកចម្រើន​លូតលាស់​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ចំណែក​ប្រជាជន​ក៏ បាន​យកចិត្តទុកដាក់​ទៅលើ​សុខភាព​កាន់តែ​ខ្លាំង។ ដូចនេះ​សមាគមន៍​ស្នាដៃ ធម្មជាតិ ភូមិភាគ​ឥសាន​ត្រូវ​បាន​បង្កើត​ឡើង​ដោយ​ក្រុម​និស្សិត​មួយ​ក្នុង​ថ្ងៃ​០២ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០១៧ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​កសិផល​បែប​ធម្មជាតិ ប្រកបដោយ​សុខភាព សុវត្ថិភាព​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ។

លោក​យិន សុខ​អឿន ប្រធាន​ក្រុមគាំទ្រ​ស្នាដៃ​ធម្មជាតិ​ខេត្ត​រតនគីរី បាន​មានប្រសាសន៍ថា គម្រោង​បង្កើត​សហគមន៍​នេះ​ឡើង ជា​ទស្សនវិស័យ​សំដៅ ការពារ​កិត្តិយស​ផ​លលិត​ផល​ធម្មជាតិ នៃ​ភូមិភាគ​ឥសាន ដើម្បី​លើក​ទើប​ទឹកចិត្ត​ប្រជាជន​ចូលរួម​ថែរក្សា​ការពារ​សម្បត្តិ​ធនធានធម្មជាតិ បរិស្ថាន ទេសចរណ៍ និង​វប្បធម៌​ប្រពៃណី សម្រាប់​យក​ទៅ​កែច្នៃ​ទៅជា​មុខរបរ​ក្នុង​ការ​រក​ចំណូល​ចិញ្ចឹមជីវិត​ប្រកបដោយ​សុខភាព​ល្អ សុវត្ថិភាព​ជា​និរន្ត។



សហគមន៍​ស្នាដៃ​ធម្មជាតិ​ដោយ​ក្រុម​និស្សិត និង​ធ្វើការ​យ៉ាង​កៀក​ជាមួយ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់​ និង​ នេសាទ ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម​និង​សិប្បកម្ម និង​ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ដើម្បី​រុករក​យុទ្ធសាស្ត្រ ថែរក្សា​ការពារ កសិផល និង​សិប្បករ ដែល​មាន​ស្រាប់​ដើម្បី​ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​អតិថិជន ពី​សារសំខាន់​នៃ​ស្នាដៃ​ធម្មជាតិ ថែមទាំង​កែច្នៃ​ឲ្យ​ទៅ​ជា​អាហារ និង​ផលិតផល​ធម្មជាតិ​ពោរពេញ​ទៅ​ដោយ​សុខភាព​ល្អ​សម្រាប់​ប្រជាជន។

លោក សំអឿន មានប្រសាសន៍​បន្ត​ទៀត​ថា ​គម្រោង​បង្កើត​សហគមន៍​នេះ​ គឺ​ដោយសារ​មើលឃើញ​បងប្អូន​ជនជាតិ​ដើម​ភាគតិច​យើង​ក្នុងស្រុក​៣ ​មាន​ស្រុក​វឿន​សៃ ស្រុក​អន្លង​មាស និង​ស្រុក​ប​យ៉ា​ដាវ ក្នុងផ្ទះ​ខ្នង​នីមួយៗ​មាន​ចិញ្ចឹម​ក្របី​យ៉ាងតិច​ក៏​៤​ក្បាល​ដែរ ដែល​នេះ​ជាការ​មើលឃើញ​ពី​ការ​រីកចម្រើន​ក្នុង​ការ​ចិញ្ចឹម​ក្របី​ដើម្បី​យក​សាច់​កែច្នៃ​ទៅជា​ងៀត​ក្របី​ទៅតាម​ធម្មជាតិ។

លោក​សំអឿន​ថា​ នៅ​ក្នុង​ឱកាស​តាំង​ពិព័រណ៍​យុទ្ធនា​ការទិញ​ផលិតផល​ខ្មែរ​កន្លងទៅ​ថ្មីៗ​នេះ​នៅ​កោះ​ពេជ្រ​ដោយ​លោក​យក​ងៀត​ក្របី​លក់​ជា​លើកដំបូង​ឃើញ​ថា​ មានតម្លៃ​ក្នុង​ក្រុងភ្នំពេញ​១​គីឡូ​១២​ម៉ឺន​រៀល​ទទួល​បាន​ការ​ពេញនិយម​ច្រើន​ដោយ​នៅក្នុង​ទី​រួម​ខេត្ត​រតនគីរី​លក់​បាន​តែមួយ​គីឡូ​តម្លៃ​ដើម​៩​ម៉ឺន​រៀល​ប៉ុណ្ណោះ។ នៅក្នុង​គោលដៅ​របស់​សហគមន៍​ស្នាដៃ​ធម្មជាតិ និង​ធ្វើការ​ជាមួយ​កសិករ សិប្បករ​ភូមិភាគ​ឥ​សាន្ត​ដើម្បី​ជំរុញ​ក្នុង​ការ​ផលិត​របស់​ប្រជាកសិករ។ ធ្វើការ​សហ​ប្រតិបត្តិការ​ជាមួយ​រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា ក្រសួង​ស្ថាប័ន និង​មន្ទីរ​ពាក់ព័ន្ធ​ដើម្បី​ជួយ​រក​យុទ្ធសាស្ត្រ​ក្នុង​ការ​កែច្នៃ និង​អភិវឌ្ឍន៍​ផលិតផល​ប្រកបដោយ​ស្តង់ដារ​ដែល​ទទួលស្គាល់​ទូលំទូលាយ បន្ត​ចូលរួម​ការ​តាំងពិព័រណ៍​ថ្នាក់​ជាតិ និង​ថ្នាក់​អន្តរជាតិ ដើម្បី​ផ្សព្វផ្សាយ និង​ពង្រីក​ទីផ្សារ សហប្រតិបត្តិការ​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន ថៅកែ​ភោ​ជនី​អាហារ ផ្សារ​ទំនើប ហាង តូប​នានា ដើម្បី​ចែកចាយ​ដល់​អតិថិជន៕



Source: Kampuchea Thmey Daily

Post a Comment

0 Comments

Close Menu