Ad Code

ប្រវត្តិ​ស្រែ​អំបិល​មាន​តែ​ខេត្ត​កំពត​ និង​កែប

កំពត ​៖​ សិប្បកម្ម​ផលិត​អំបិល​ពី​ដើម​រៀងមក​មិន​មាន​ការ​បញ្ជាក់​ច្បាស់​ពី​ការ​កកើត​ឡើង​នៃ​ការ​ធ្វើ​អាជីវកម្ម​ផលិត​អំបិល​នោះ​ទេ គេ​គ្រាន់តែ​ដឹង​ថា​លំហូរ​នៃ​អំបិល​មានការ​នាំចូល​មកពី​ប្រទេស​វៀតណាម​ជា​ប្រទេសជិតខាង​របង​ជាមួយគ្នា ជា​ប្រភេទ​អំបិល​បាសាក់​ម្យ៉ាង​ដែល​ខ្មែរ​យើង​ពុំ​ទាន់​ចេះ​ផលិត​នៅឡើយ​នោះ​ទេ។

តាម​ឯកសារ​ខ្លះ​បាន​បង្ហាញ​ឲ្យ​ឃើញ​ក្នុង​ឆ្នាំ​១៩៣០​ គឺ​គេ​បាន​ជួល​បច្ចេកទេស​ជនជាតិ​ចិន​ឈ្មោះថា កុង ភូ​តុង មកពី​ប្រទេស​វៀតណាម​ឲ្យ​មក​បង្ហាត់បង្រៀន​លើ​ការងារ​បច្ចេកទេស​ផលិត​អំបិល​ដោយ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា​យើង​អាច​ផលិត​អំបិល​បាន​មានតែ​តំបន់​ជិត​សមុទ្រ​ ហើយ​ពិសេស​លើ​ផ្ទៃដី​ដែល​ជា​ចំណែក​មួយ​នៃ​វត្ថុធាតុដើម​ដែល​អាច​សម្រាប់​ផលិត​អំបិល​បានតែ​ក្នុង​ខេត្ត​កំពត​និង​ខេត្ត​កែប​ប៉ុណ្ណោះ។

ការផលិត​ទីតាំង​អំបិល​គឺ​រៀបចំឡើង​ដូចជា វាលស្រែ​អំបិល​ដោយ​ការផលិត​នេះ​គេ​ចាប់​ផ្តើមឡើង​ពី​ខែ​វិច្ឆិកា​រហូតដល់​បញ្ចប់​នា​ខែ​ឧសភា​(​នា​រដូវ​ធ្លាក់​ភ្លៀង​ច្រើន​) អាស្រ័យ​ដោយសារ​ការផលិត​អំបិល​ឋិត​ក្រោម​បរិយាកាស​អាកាសធាតុ​អំណោយផល​ទាំងស្រុង។

នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​១៩៦០ ការផលិត​អំបិល​មាន​កំណើន​ឡើង​ទាំង​បរិមាណ​ កន្លែង​ផលិត ​តម្រូវ​ដល់​ជីវភាព​សង្គម ទើប​មានការ​ចងក្រង​បង្កើត​ឡើងជា​សហករណ៍​ផលិត​អំបិល​មួយ​ឡើង ហើយ​សម័យ​កាលណោះ​អ្នកស្រុក​កំពត​ស្គាល់​ឈ្មោះ​ថៅកែ​ហេង ជា​អ្នកចាត់ចែង​ការផលិត​អំបិល​ដ៏​ធំ​ក្នុង​ខេត្តកំពត។

ក្រោយ​ថ្ងៃ​រំដោះ ៧​មករា ១៩៧៩ សិប្បកម្ម​ផលិត​អំបិល​ត្រូវ​បាន​ពង្រីក​ជាថ្មី ដោយមាន​អ្នក​អាជីវកម្ម​ធ្វើស្រែ​អំបិល​ជាច្រើន​កន្លែង​មាន​តាម​តំបន់​ឆ្នេរ​សមុទ្រ​ខេត្តកំពត និង​ខេត្ត​កែប​មាន​មណ្ឌល​បឹង​រុន បឹង​ទូក សេះ​ស ត្រើយ​កោះ ដែល​មាន​ផ្ទៃដី​ផលិត​អំបិល​៤.២១៨.០៥​ហិកតា​(​ឆ្នាំ​២០០៦) ហើយ​បន្ត​កើន​ឡើងជា​លំដាប់។

ជា​មធ្យម​ក្នុង​១​ឆ្នាំ្ៗ​បរិមាណ​នៃ​ការផលិត​អំបិល​មាន​ចំនួន​១០​ទៅ​១២​ម៉ឺន​តោន​ដែល​ជា​បរិមាណ​មួយ​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ដល់​ការប្រើប្រាស់​ក្នុង​ប្រទេស​ និង​មាន​ទីផ្សារ​នៅ​ក្រៅ​ប្រទេស៕         

Post a Comment

0 Comments

Close Menu