Ad Code

ក្រសួងទេសចរណ៍​ជំរុញ​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​កសិករ​ឲ្យ​ដាំ​បន្លែ​ដែល​គ្មាន​ជាតិគីមី



ភ្នំពេញ ​៖ ​មន្ត្រីជាន់ខ្ពស់​ក្រសួងទេសចរណ៍​បាន​អះអាងថា ក្រសួងទេសចរណ៍​ បាន​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​កសិករ​ឲ្យ​ផលិត​ឬ​ដាំ​បន្លែ​ដែល​គ្មាន​ជាតិគីមី ដើម្បី​ជួយ​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ទេសចរណ៍​ជាតិ និង​អន្តរជាតិ​ដែល​កំពុង​មាន តម្រូវការ ម្ហូបអាហារ​ដែល​គ្មាន​សារធាតុ​គីមី។

ក្នុង​មួយឆ្នាំៗ​នៅតាម​ភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ និង​អាហារ​ដ្ឋាន​នានា​នៅ​ទូទាំង​ប្រទេស​ត្រូវការ​បន្លែ​ជាច្រើន​ពាន់​តោន​ដើម្បី​ចំអិន សម្រាប់​បម្រើការ​បរិភោគ​របស់​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ជាតិ​និង​អន្តរជាតិ​។



ថ្លែង​ក្នុង​ពិធី​បើក​ពិព័រណ៍​វិស័យ​ម្ហូបអាហារ​និង​សណ្ឋាគារ​នៅ​មជ្ឈមណ្ឌល​សន្និបាត​កោះ​ពេជ្រ ចាប់ពី​ថ្ងៃទី ១៩​ដល់​ថ្ងៃទី​២១ ​ខែកញ្ញា ​ឆ្នាំ​២០១៩ ​លោក​ប៉ាក់ សុខុម រដ្ឋលេខាធិការ​ក្រសួងទេសចរណ៍​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ការជំរុញ​ឲ្យ​កសិករ​ផលិត​បន្លែ​ដែល​គ្មាន​ជាតិគីមី​នេះ គឺ​ស្រប​ទៅ​នឹង​គោលនយោបាយ​របស់ ក្រសួងទេសចរណ៍​ដែល​ជំរុញ​ឲ្យ​ម្ចាស់​អាហារ​ដ្ឋាន ភោជនី​យ​ដ្ឋា​ន និង​សណ្ឋាគារ​ទាំងអស់​ត្រូវចំ​អិន​ម្ហូបអាហារ​ដែល​ប្រើប្រាស់​បន្លែ​ដែល​គ្មាន​សារធាតុ​គីមី ដើម្បី​ធានា​សុវត្ថិភាព និង​សុខភាព​អ្នក​បរិភោគ​។

លោក​លូ ម៉េង ប្រធាន​សហព័ន្ធ​ទេសចរណ៍​កម្ពុជា​បាន​បញ្ជាក់ថា រាល់ថ្ងៃ​ការ​ចំអិន​ម្ហូប​អាហារ បម្រើ​ដល់​ភ្ញៀវទេសចរ​គឺ​ត្រូវការ​បន្លែ​ត្រី​សាច់​ជាច្រើន​ដែល​ផលិត​ក្នុងស្រុក​មិន​ប្រើប្រាស់​សារ ធាតុគីមី ដើម្បី​ធានា​បាន​ស្តង់ដារ​ម្ហូបអាហារ​ផង​និង​សុវត្ថិភាព​អ្នក​បរិភោគ​ផង​។

លោក​បញ្ជាក់​ថា ប្រសិនបើ​កសិករ​ខ្មែរ​ផលិត​បាន​ច្រើន​មិន​ត្រឹមតែ​អាច​កាត់​បន្លែ​មួយចំនួន​ដែល​នាំចូល​ពី បរទេស​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​បាន​បង្កើត​ប្រាក់ចំណូល​បន្ថែម​ដល់​កសិករ​ខ្លួន​ផង​ដែរ។

បន្លែ​ផ្លែឈើ ពី​ប្រទេសជិតខាង​កម្ពុជា ត្រូវ​បាន​គេ​មើល​ឃើញ​ថា កំពុង​វាយលុក​ទីផ្សារ​ស្រុក​ខ្មែរ​យ៉ាង​សម្បើម​ដោយ​គ្មាន​ការទប់ស្កាត់ ឬ​ក៏មានដែរ​តែ​ហាក់ដូច​មិន​ភាពច្បាស់លាស់​។​ តាម​ការ​ប៉ាន់ស្មាន​ពី​អ្នកជំនាញ​ក្នុង​មួយថ្ងៃៗ កម្ពុជា​នាំចូល​បន្លែ​ពី​បរទេស​ប្រមាណ​ពី​២០០​តោន ទៅ​៤០០​តោន សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ក្នុងស្រុក ហើយ​បន្លែ​ទាំង នោះ​ភាគច្រើន​នាំ ចូល​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម និង​ប្រទេស​ថៃ​ដោយ​ជា​មធ្យម កម្ពុជា​ត្រូវ​ចំណាយ​ថវិកា​ប្រមាណ​ជាង​២០០​លាន​ដុល្លារ ក្នុង​មួយឆ្នាំៗ។

ជា​មួយ​គ្នា​នេះ ​ផ្អែក​តាម​គោលនយោបាយ​របស់​ក្រសួងកសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់​និង​នេសាទ​បាន​កំណត់​ថា ​ឆ្នាំ​២០១៨​នេះ នឹង​ជំរុញ​ល្បឿន​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ផ្លែឈើ​ឲ្យបាន​៦​ម៉ឺន​តោន​ក្នុង​មួយឆ្នាំៗ ដើម្បី​បំពេញ​សេចក្តី​ត្រូវការ​ក្នុងការ​ប្រើប្រាស់​ផលិតផល​ក្នុងស្រុក និង​កាត់បន្ថយ​ការ​នាំ​ចូល តាមរយៈ​ជួយ​ផ្នែក​បច្ចេកទេស ប្រព័ន្ធ​ធារាសាស្ត្រ ដើម្បី​បង្កលក្ខណៈ ងាយស្រួល​ដល់​ប្រជាកសិករ ដែលមាន​ដីចម្ការ​ធ្វើ​ដោយ​គ្មាន​ជាតិគីមី តាមរយៈ​កិច្ចសន្យា​ប្រមូល​ទិញ និង​ការចរចា​តម្លៃ​គ្នា​។

ប្រសិនជា​គោលនយោបាយ​នេះ អាច​ដំណើរ​ការ​បាន វា​ជា​ដំណោះស្រាយ​ចាំបាច់​បំផុត​សម្រាប់​លុបបំបាត់​ការប្រើប្រាស់​សារធាតុ​គីមី​នៅក្នុង​បន្លែ​ផ្លែឈើ និង​ចំណីអាហារ​។ ​ព្រោះ​គោលនយោបាយ​នេះ អាច​បើក​ច្រក​ដើម្បី​កែ​ទម្លាប់​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្លួនឯង មកជា​ការ​ដាំដុះ​តាម​បែបផែន​ធម្មជាតិ ដោយមាន​ការបញ្ជាទិញ​ពី​ទីផ្សារ​របស់​រដ្ឋ​ក្នុងតម្លៃ​សមរម្យ​។

សូម​បញ្ជាក់​ថា ក្នុង​រយៈពេល​៧​ខែ​ឆ្នាំ​២០១៨​នេះ កម្ពុជា​ទទួល​បាន​ទេស​ចរ​អន្តរជាតិ​ចំនួន​ជាង ៣​លាន​៤​សែន​៥​ម៉ឺន​នាក់​គឺ កើនឡើង ជាង​១១​ភាគរយ​ធៀប​នឹង​រយៈពេល​ដូចគ្នា​កាលពី​ឆ្នាំ២០១៧៕



Source: Kampuchea Thmey Daily

Post a Comment

0 Comments

Close Menu