ភ្នំពេញ ៖ យើងទាំងអស់គ្នាដឹងហើយថា ផ្លែប៉េងប៉ោះគឺមានលក្ខណៈសម្បត្តិជួយដល់សុខភាពច្រើនយ៉ាងណាស់ ហើយវាមានលក់ច្រើននៅលើទីផ្សារក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ ចំណែកឯតម្លៃរបស់វាក៏សមរម្យដែរ ដោយក្នុង១គីឡូក្រាមប្រហែល២.៣០០រៀល។ ជាដំបូងខ្ញុំសូមលើកយកហេតុផលតែ១០យ៉ាងតែប៉ុណ្ណោះ ដែលអ្នកគួរតែទទួលទានអាហារឆ្ងាញ់ និងមានជីវជាតិ ដោយយោងតាមប្រភពពីអាជីវករ និងអ្នកប្រើប្រាស់មួយចំនួន ព្រមទាំងបានដកស្រង់ពីគេហទំព័រ(WebMD)រួមមាន ៖ ១-ប៉េងប៉ោះមានផ្ទុក carotenoids ដ៏ធំទាំងបួន alpha- និង Beta-carotene, Lutein, និង lycopene។ carotenoids ទាំងនេះមិនអាចមានផលប្រយោជន៍បុគ្គលនោះទេ ប៉ុន្តែក៏មានការរួមបញ្ចូលជាក្រុម នោះ (គឺពួកគេបានធ្វើអន្តរកម្មដើម្បីផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាព)។
២-ជាពិសេសនៅក្នុងប៉េងប៉ោះមានបរិមាណអស្ចារ្យនៃសារធាតុ lycopene ដែលគិតថាមានសកម្មភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់បំផុតនៃ carotenoids ទាំងអស់។
៣-ប៉េងប៉ោះនិងខាត់ណាមានការរួមបញ្ចូលដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការប្រឈមនៃការសិក្សា cancer.One ក្រពេញប្រូស្តាត បានបង្ហាញថាដុំសាច់ក្រពេញប្រូស្តាតបានកើនឡើងច្រើនទៀតយឺតក្នុងសត្វកណ្ដុរ ដែលត្រូវបានចុកទាំងពីរប៉េងប៉ោះ និងម្សៅខាត់ណាជាងនៅសត្វកណ្ដុរដែលបានផ្តល់សារធាតុ Lycopene ដែលជាអាហារបំប៉នមួយ ឬចុក គ្រាន់តែខាត់ណាឬប៉េងប៉ោះ ម្សៅតែម្នាក់ឯង។
៤-អាហារដែលសម្បូរទៅដោយផលិតផលប៉េងប៉ោះដែលមានមូលដ្ឋានមួយដែលអាចជួយបន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃមហារីកលំពែង នេះបើយោងតាមការសិក្សាពីសកលវិទ្យាល័យនៃទីក្រុង Montreal មួយ។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា សារធាតុ Lycopene (បានផ្ដល់ជាចម្បងដោយប៉េងប៉ោះ) ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះ៣១% ហានិភ័យមហារីកលំពែងរវាងបុរសជាមួយនឹងទទួលទានខ្ពស់បំផុត និងទាបបំផុតនៃ carotenoid នេះ។
៥-ប៉េងប៉ោះមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ដើរដោយថាមពលទាំងបី Beta-carotene (ដែលមានវីតាមីនសកម្មភាពមួយក្នុងរាងកាយ), វីតាមីន E និងវីតាមីន C សហរដ្ឋអាមេរិកមួយនៃរបាយការណ៍កសិកម្មអ្វីដែលយើងបរិភោគនៅក្នុងប្រទេសអាមេរិកបានកត់សម្គាល់ថា មួយភាគបីឬយើងទទួលបាន វីតាមីន C តិចពេក និងស្ទើរតែពាក់កណ្ដាលទទួលបានវីតាមីន A តិចពេក។
៦-ផ្លែប៉េងប៉ោះគឺសំបូរប៉ូតាស្យូមរ៉ែភាគច្រើននៃពួកយើងមិនទទួលបានគ្រប់គ្រាន់នោះទេ។ ពែងនៃទឹកប៉េងប៉ោះមួយដែលមាន៥៣៤មិល្លីក្រាមនៃប៉ូតាស្យូមនិង ១/២ ពែងនៃទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះមាន៤៥៤មិល្លីក្រាម។
៧-នៅពេលដែលប៉េងប៉ោះត្រូវបានគេបរិភោគរួមជាមួយជាតិខ្លាញ់មានសុខភាពល្អដូចជាផ្លែប៊ើឬប្រេងអូលីវ, ការស្រូបយករាងកាយរបស់សារធាតុគីមីរុក្ខជាតិ carotenoid ក្នុងប៉េងប៉ោះអាចកើនឡើងពីរទៅ១៥ដង បើយោងតាមការសិក្សាពីសកលវិទ្យាល័យរដ្ឋអូហៃយ៉ូបាន។
៨-ប៉េងប៉ោះគឺជាផ្នែកមួយដ៏ធំនៃការមានសុខភាពល្អល្បីល្បាញនេះ Mediterraneandiet ។ ចានមេឌីទែរ៉ាណេជាច្រើន និងរូបមន្តអំពាវនាវឱ្យមានការបិទភ្ជាប់ប៉េងប៉ោះ ឬទឹកជ្រលក់។ ការសិក្សាថ្មីមួយចំនួន រួមទាំងការមួយពីសកលវិទ្យាល័យនៃសាលាវេជ្ជសាស្ត្រក្រុងអាតែនបានរកឃើញថា មនុស្សភាគច្រើនដែលបានអនុវត្តតាមយ៉ាងដិតដល់របបអាហារមេឌីទែរ៉ាណេមានអត្រាការស្លាប់ពីជំងឺបេះដូង និងជំងឺមហារីកទាបជាង។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យាល័យ Harvard សាលាសុខភាពសាធារណៈដែលបានតាមដានលើស្ត្រីច្រើនជាង៣៩,០០០សម្រាប់ប្រាំពីរឆ្នាំ ហើយបានរកឃើញថា ការប្រើប្រាស់ផលិតផលប្រេង និងប៉េងប៉ោះដែលមានមូលដ្ឋានថា ជាពិសេសប៉េងប៉ោះនិងទឹកជ្រលក់ភីហ្សា ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងផលប្រយោជន៍សរសៃឈាមបេះដូង។
៩-ម្ដាយបំបៅដោះកូនបរិភោគផលិតផលប៉េងប៉ោះ វាបង្កើនការប្រមូលផ្ដុំនៃ lycopenein ទឹកដោះរបស់ពួកគេ។ ក្នុងករណីនេះ បានចម្អិនល្អបំផុត។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវក៏បានរកឃើញថា ការបរិភោគប៉េងប៉ោះផលិតផលដូចទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះបង្កើនការប្រមូលផ្ដុំនៃសារធាតុ Lycopene ក្នុងទឹកដោះបានច្រើនជាងការទទួលទានប៉េងប៉ោះស្រស់បានធ្វើ។
១០-peels ប៉េងប៉ោះរួមចំណែកជាមួយការផ្ដោតអារម្មណ៍ខ្ពស់នៃ carotenoids ដែលបានរកឃើញនៅក្នុងប៉េងប៉ោះ។ ចំនួនទឹកប្រាក់នៃការ carotenoids បានស្រូបយកដោយកោសិកាពោះវៀនរបស់មនុស្សនេះគឺច្រើនជាមួយនឹងការបិទភ្ជាប់ប៉េងប៉ោះសំបូរទៅដោយ peels ប៉េងប៉ោះបិទភ្ជាប់ប៉េងប៉ោះ បើប្រៀបធៀបទៅដោយមិនរបក នេះបើយោងតាមការសិក្សាមកពីក្លិប Marseille ប្រទេសបារាំងមួយ។ ស្បែកប៉េងប៉ោះនេះក៏ទទួលបានភាគច្រើននៃសារធាតុ Flavonol (ជាក្រុមគ្រួសារមួយផ្សេងទៀតនៃសារធាតុគីមីរុក្ខជាតិដែលរួមមានសារជាតិនិង kaempferol) ផងដែរ។ ដូច្នេះដើម្បីបង្កើនប៉េងប៉ោះ propertiesof សុខភាពមិន peel ពួកគេប្រសិនបើអ្នកអាចជួយវា។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ សុខភាពឆ្អឹងក៏អាចទទួលបានប្រយោជន៍ពីការទទួលទានប៉េងប៉ោះដែរ។ ក្នុងការសិក្សាថ្មីមួយ, ប៉េងប៉ោះនិងប្រភពអាហារផ្សេងទៀតនៃសារធាតុ Lycopene ត្រូវបានគេយកចេញពីរបបអាហាររបស់ស្ត្រីអស់រដូវសម្រាប់រយៈពេល៤សប្ដាហ៍។ នៅចុងបញ្ចប់នៃ៤ សប្ដាហ៍ដែលជាស្ត្រីនៅក្នុងការសិក្សានេះបានចាប់ផ្ដើមបង្ហាញសញ្ញាកើនឡើងនៃភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងឆ្អឹងរបស់ពួកគេ និងការផ្លាស់ប្ដូរដែលមិនចង់បាននៅក្នុងជាលិកាឆ្អឹងរបស់ពួកគេ។
ចំពោះវិធីដាំផ្លែប៉េងប៉ោះវិញ គឺគេយកដីខ្សាច់ដែលរហ័សស្ងួត ប៉ុន្តែវាត្រូវបានរៀបចំដោយមានលាមកសត្វ និងអង្ករអង្កាមដាំមុន៕
ខ្លាហោះ
0 Comments