Ad Code

ប៉េងប៉ោះ​ជួយ​ទ្រទ្រង់​សុខភាព


ភ្នំពេញ ៖ យើង​ទាំង​អស់​គ្នា​ដឹង​ហើយ​ថា ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​គឺ​មាន​លក្ខណៈ​សម្បត្តិ​ជួយ​ដល់​សុខភាព​ច្រើន​យ៉ាង​ណាស់ ហើយ​វា​មាន​លក់​ច្រើន​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ ចំណែក​ឯ​តម្លៃ​របស់​វា​ក៏​សមរម្យ​ដែរ ដោយ​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម​ប្រហែល​២.៣០០រៀល។ ជា​ដំបូង​ខ្ញុំ​សូម​លើក​យក​ហេតុផល​តែ​១០​យ៉ាង​តែ​ប៉ុណ្ណោះ ដែល​អ្នក​គួរតែ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ឆ្ងាញ់​ និង​មាន​ជីវជាតិ​ ដោយ​យោង​តាម​ប្រភព​ពី​អាជីវករ​ និង​អ្នក​ប្រើប្រាស់​មួយ​ចំនួន ព្រមទាំង​បាន​ដកស្រង់​ពី​គេហទំព័រ​(WebMD)​រួមមាន ៖​ ១-ប៉េងប៉ោះ​មាន​ផ្ទុក carotenoids ដ៏​ធំ​ទាំង​បួន​ alpha- និង Beta-carotene, Lutein, និង lycopene​carotenoids ទាំងនេះ​មិន​អាច​មាន​ផលប្រយោជន៍​បុគ្គល​នោះ​ទេ ​ប៉ុន្តែ​ក៏​មាន​ការ​រួម​បញ្ចូល​ជា​ក្រុម នោះ​ (គឺ​ពួកគេ​បាន​ធ្វើ​អន្តរកម្ម​ដើម្បី​ផ្តល់​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​)​។​
-ជាពិសេស​នៅក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​មាន​បរិមាណ​អស្ចារ្យ​នៃ​សារធាតុ lycopene ដែល​គិតថា​មាន​សកម្មភាព​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​បំផុត​នៃ carotenoids ទាំងអស់។​
-ប៉េងប៉ោះ​និង​ខាត់ណា​មានការ​រួមបញ្ចូល​ដែល​អាច​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​ប្រឈម​នៃ​ការ​សិក្សា cancer.One ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត ​បាន​បង្ហាញថា​ដុំ​សាច់​ក្រពេញ​ប្រូ​ស្តា​ត​បាន​កើនឡើង​ច្រើន​ទៀត​យឺត​ក្នុង​សត្វ​កណ្ដុរ ​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចុក​ទាំងពីរ​ប៉េងប៉ោះ​ និង​ម្សៅ​ខាត់ណា​ជាង​នៅ​សត្វ​កណ្ដុរ​ដែល​បាន​ផ្តល់​សារធាតុ Lycopene ដែល​ជា​អាហារ​បំប៉ន​មួយ​ ឬ​ចុក ​គ្រាន់តែ​ខាត់ណា​ឬ​ប៉េងប៉ោះ ម្សៅ​តែ​ម្នាក់ឯង។​
-អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ផលិតផល​ប៉េងប៉ោះ​ដែល​មាន​មូលដ្ឋាន​មួយ​ដែល​អាច​ជួយ​បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​មហារីក​លំពែង​ នេះ​បើ​យោង​តាម​ការសិក្សា​ពី​សកលវិទ្យាល័យ​នៃ​ទីក្រុង Montreal មួយ។ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រក​ឃើញ​ថា ​សារធាតុ Lycopene (​បាន​ផ្ដល់​ជា​ចម្បង​ដោយ​ប៉េងប៉ោះ​) ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​ការ​ថយ​ចុះ​៣១% ហានិភ័យ​មហារីក​លំពែង​រវាង​បុរស​ជាមួយនឹង​ទទួលទាន​ខ្ពស់​បំផុត​ និង​ទាប​បំផុត​នៃ carotenoid នេះ។​
-ប៉េងប៉ោះ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​ដើរ​ដោយ​ថាមពល​ទាំង​បី​ Beta-carotene (​ដែល​មាន​វីតាមីន​សកម្មភាព​មួយ​ក្នុង​រាងកាយ​), វីតាមីន E និង​វីតាមីន C សហរដ្ឋអាមេរិក​មួយ​នៃ​របាយការណ៍​កសិកម្ម​អ្វី​ដែល​យើង​បរិភោគ​នៅក្នុង​ប្រទេស​អាមេរិក​បាន​កត់​សម្គាល់​ថា ​មួយ​ភាគ​បី​ឬ​យើង​ទទួល​បាន វីតាមីន C តិច​ពេក​ និង​ស្ទើរតែ​ពាក់កណ្ដាល​ទទួល​បាន​វីតាមីន A តិច​ពេក។​
-ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​គឺ​សំបូរ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​រ៉ែ​ភាគច្រើន​នៃ​ពួក​យើង​មិន​ទទួល​បាន​គ្រប់គ្រាន់​នោះ​ទេ​។ ពែង​នៃ​ទឹក​ប៉េងប៉ោះ​មួយ​ដែល​មាន​៥៣៤​មិល្លីក្រាម​នៃ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​និង ១/២ ពែង​នៃ​ទឹកជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​មាន​៤៥៤​មិល្លីក្រាម។​
-នៅ​ពេល​ដែល​ប៉េងប៉ោះ​ត្រូវ​បាន​គេ​បរិភោគ​រួម​ជា​មួយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​មាន​សុខ​ភាពល្អ​ដូចជា​ផ្លែ​ប៊ើ​ឬ​ប្រេង​អូ​លីវ​, ការ​ស្រូប​យក​រាងកាយ​របស់​សារធាតុ​គីមី​រុក្ខជាតិ carotenoid ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​អាច​កើន​ឡើង​ពីរ​ទៅ​១៥​ដង ​បើ​យោង​តាម​ការសិក្សា​ពី​សកលវិទ្យាល័យ​រដ្ឋ​អូ​ហៃ​យ៉ូ​បាន។​
-ប៉េងប៉ោះ​គឺជា​ផ្នែក​មួយ​ដ៏​ធំ​នៃ​ការ​មាន​សុខ​ភាពល្អ​ល្បីល្បាញ​នេះ Mediterraneandiet ។ ចាន​មេ​ឌី​ទែ​រ៉ា​ណេ​ជាច្រើន​ និង​រូបមន្ត​អំពាវនាវ​ឱ្យ​មាន​ការ​បិទ​ភ្ជាប់​ប៉េងប៉ោះ ឬ​ទឹក​ជ្រលក់។ ការ​សិក្សា​ថ្មី​មួយចំនួន ​រួម​ទាំង​ការ​មួយ​ពី​សកលវិទ្យាល័យ​នៃ​សាលា​វេជ្ជសាស្ត្រ​ក្រុង​អា​តែ​ន​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ មនុស្ស​ភាគច្រើន​ដែល​បាន​អនុវត្ត​តាម​យ៉ាង​ដិតដល់​របប​អាហារ​មេ​ឌី​ទែ​រ៉ា​ណេ​មាន​អត្រា​ការ​ស្លាប់​ពី​ជំងឺ​បេះដូង​ និង​ជំងឺមហារីក​ទាប​ជាង។ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​មកពី​សាកលវិទ្យាល័យ Harvard សាលា​សុខភាព​សាធារណៈ​ដែល​បាន​តាមដាន​លើ​ស្ត្រី​ច្រើនជាង​៣៩,០០០​សម្រាប់​ប្រាំពីរ​ឆ្នាំ​ ហើយ​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ ការប្រើប្រាស់​ផលិតផល​ប្រេង​ និង​ប៉េងប៉ោះ​ដែល​មាន​មូលដ្ឋាន​ថា ជា​ពិសេស​ប៉េងប៉ោះ​និង​ទឹកជ្រលក់​ភីហ្សា ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ផលប្រយោជន៍​សរសៃឈាម​បេះដូង។​
-ម្ដាយ​បំបៅ​ដោះ​កូន​បរិភោគ​ផលិតផល​ប៉េងប៉ោះ​ វា​បង្កើន​ការ​ប្រមូលផ្ដុំ​នៃ lycopenein ទឹក​ដោះ​របស់​ពួកគេ​។ ក្នុង​ករណី​នេះ​ បាន​ចម្អិន​ល្អ​បំផុត។ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​ក៏បាន​រក​ឃើញ​ថា ​ការ​បរិភោគ​ប៉េងប៉ោះ​ផលិតផល​ដូច​ទឹកជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​បង្កើន​ការ​ប្រមូលផ្ដុំ​នៃ​សារធាតុ Lycopene ក្នុង​ទឹកដោះ​បាន​ច្រើនជាង​ការ​ទទួលទាន​ប៉េងប៉ោះ​ស្រស់​បាន​ធ្វើ។​
១០-peels ប៉េងប៉ោះ​រួមចំណែក​ជាមួយ​ការ​ផ្ដោតអារម្មណ៍​ខ្ពស់​នៃ carotenoids ដែល​បាន​រក​ឃើញ​នៅក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​។ ចំនួន​ទឹកប្រាក់​នៃ​ការ carotenoids បាន​ស្រូប​យក​ដោយ​កោសិកា​ពោះវៀន​របស់​មនុស្ស​នេះ​គឺ​ច្រើន​ជាមួយនឹង​ការ​បិទ​ភ្ជាប់​ប៉េងប៉ោះ​សំបូរ​ទៅ​ដោយ peels ប៉េងប៉ោះ​បិទ​ភ្ជាប់​ប៉េងប៉ោះ​ បើ​ប្រៀបធៀប​ទៅ​ដោយ​មិន​របក​ នេះ​បើ​យោង​តាម​ការសិក្សា​មកពី​ក្លិប Marseille ប្រទេស​បារាំង​មួយ​។ ស្បែក​ប៉េងប៉ោះ​នេះ​ក៏​ទទួល​បាន​ភាគច្រើន​នៃ​សារធាតុ Flavonol (​ជា​ក្រុម​គ្រួសារ​មួយ​ផ្សេងទៀត​នៃ​សារ​ធាតុគីមី​រុក្ខជាតិ​ដែល​រួមមាន​សារជាតិ​និង kaempferol) ផង​ដែរ​។ ដូច្នេះ​ដើម្បី​បង្កើន​ប៉េងប៉ោះ propertiesof សុខភាព​មិន peel ពួកគេ​ប្រសិនបើ​អ្នក​អាច​ជួយ​វា​។

មិន​ត្រឹម​តែ​ប៉ុណ្ណោះ សុខភាព​ឆ្អឹង​ក៏​អាច​ទទួល​បាន​ប្រយោជន៍​ពី​ការ​ទទួលទាន​ប៉េងប៉ោះ​ដែរ​។ ក្នុង​ការ​សិក្សា​ថ្មី​មួយ, ប៉េងប៉ោះ​និង​ប្រភព​អាហារ​ផ្សេង​ទៀត​នៃ​សារធាតុ Lycopene ត្រូវ​បាន​គេ​យក​ចេញ​ពី​របប​អាហារ​របស់​ស្ត្រី​អស់​រដូវ​សម្រាប់​រយៈពេល​៤​សប្ដាហ៍។ នៅ​ចុង​បញ្ចប់​នៃ​៤ សប្ដាហ៍​ដែល​ជា​ស្ត្រី​នៅ​ក្នុង​ការ​សិក្សា​នេះ​បាន​ចាប់​ផ្ដើម​បង្ហាញ​សញ្ញា​កើន​ឡើង​នៃ​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​នៅ​ក្នុង​ឆ្អឹង​របស់​ពួកគេ​ និង​ការ​ផ្លាស់ប្ដូរ​ដែល​មិន​ចង់​បាន​នៅ​ក្នុង​ជាលិកា​ឆ្អឹង​របស់​ពួកគេ។

ចំពោះ​វិធី​ដាំ​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​វិញ គឺ​គេ​យក​ដីខ្សាច់​ដែល​រហ័ស​ស្ងួត ប៉ុន្តែ​វា​ត្រូវ​បាន​រៀបចំ​ដោយ​មាន​លាមក​សត្វ​ និង​អង្ករ​អង្កាម​ដាំ​មុន​៕

ខ្លាហោះ

Post a Comment

0 Comments

Close Menu