សៀមរាប ៖ ក្រសួងទេសចរណ៍និងគណៈកម្មាធិការជាតិអ្នកជំនាញទេសចរណ៍បានរៀបចំបើកបណ្តុះបណ្តាលនេះឡើងមានរយៈពេល៧ថ្ងៃចាប់ពីថ្ងៃទី៣ដល់ថ្ងៃទី៩ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០១៥ជូនដល់សិក្ខាកាមចំនួន៣៥រូប។ សិក្ខាកាមចូលរៀនក្នុងវគ្គបណ្តុះបណ្តាលនេះបានជាសិក្ខាកាមគឺត្រូវមានបទពិសោធន៍ផ្នែកសេវាកម្មម្ហូបអាហារនិងភេសជ្ជៈយ៉ាងតិច៣ឆ្នាំនិងមានបទពិសោធន៍ក្នុងការបណ្តុះបណ្តាលផងដែរ ព្រោះថាបន្ទាប់ពីបញ្ចប់វគ្គបណ្តុះបណ្តាលនេះទៅអ្នកទាំងនោះត្រូវមានកាតព្វកិច្ចបណ្តុះបណ្តាលបន្តទៅដល់បុគ្គលិកនិងសិស្សរបស់ខ្លួននៅតាមស្ថាប័នរៀងៗខ្លួន។
វគ្គនេះជាផ្នែកមួយនៃផែនការសកម្មភាពរបស់ក្រសួងទេសចរណ៍ដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ជំនាញទេសចរណ៍ស្របតាមស្តង់ដារជាតិនិងអាស៊ាននិងការអនុវត្តន៍កិច្ចព្រមព្រៀងទទួលស្គាល់គ្នាទៅវិញទៅមកលើអ្នកជំនាញទេសចរណ៍អាស៊ាន ដើម្បីត្រៀមចូលសមាហរណកម្មសេដ្ឋកិច្ចអាស៊ានរួមគ្នានាចុងឆ្នាំ២០១៥ខាងមុខនេះ។ លោក ប៉ាក់ សុខុមរដ្ឋលេខាធិការបានមានប្រសាសន៍ក្នុងឱកាសបើកវគ្គបណ្តុះបណ្តាលនោះថា ទន្ទឹមនឹងការជំរុញអនុវត្តស្តង់ដារនានាក្រសួងបានផ្តល់អាទិភាពផងដែរលើការអភិវឌ្ឍន៍ធនធានមនុស្សលើគ្រប់ជំនាញមានដូចជាមគ្គុទេសក៍ទេសចរ អ្នកជំនាញម៉ាស្សា ជំនាញសេវាកម្មតាមភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារនិងសេវាកម្មធ្វើដំណើរជាដើមសំដៅបង្កើនគុណភាពសេវាកម្មនិងបដិសណ្ឋារកិច្ចកម្រិតខ្ពស់។
មកដល់ពេលនេះក្រសួងបានបណ្តុះបណ្តាលគ្រូបង្គោលនិងអ្នកវាយតម្លៃបង្គោលជាតិបាន៣៧៣នាក់និងបានបង្កើតស្តង់ដារសមត្ថភាពអ្នកជំនាញទេសចរណ៍កម្ពុជានៃសេវាកម្មសណ្ឋាគារស្របតាមស្តង់ដារអាស៊ានព្រមទាំងបានដាក់ឲ្យអនុវត្តនៅតាមបណ្តាសាលាបណ្តុះបណ្តាលវិជ្ជាជីវៈតាមសណ្ឋាគារនៅកម្ពុជា។ ជាមួយគ្នានោះក្រសួងបានសហការជាមួយលេខាធិការដ្ឋានអាស៊ានធ្វើការវាយតម្លៃសមត្ថភាពសិស្សផ្នែកទេសចរណ៍ដែលបានសិក្សាស្របតាមស្តង់ដារអាស៊ានជាជំហានដំបូងបានចំនួន១៥នាក់អាចធ្វើបម្លាស់ទីការងារក្នុងវិស័យទេសចរណ៍បាន។
លោកក៏បានមានប្រសាសន៍ឲ្យដឹងផងដែរពីកិច្ចព្រមព្រៀងទទួលស្គាល់គ្នាទៅវិញទៅមកលើអ្នកជំនាញទេសចរណ៍អាស៊ាន(MRA)គឺមានគោលបំណងសម្រួលឲ្យមានបម្លាស់ទីការងាររបស់អ្នកជំនាញទេសចរណ៍អាស៊ានដែលមានសមត្ថភាពនិងមានការទទួលស្គាល់ដោយប្រទេសជាសមាជិកអាស៊ានទាំង១០លើមុខជំនាញ៣២ស្ថិតក្នុងផ្នែកសេវាកម្មសណ្ឋាគារ និងសេវាកម្មធ្វើដំណើរ កិច្ចព្រមព្រៀងនេះក៏ចូលរួមកាត់បន្ថយគម្លាតសមត្ថភាពរបស់អ្នកជំនាញក្នុងតំបន់ផងដែរតាមរយៈការអនុវត្តន៍ស្តង់ដាររួមជាអប្បបរមា។ ទន្ទឹមនឹងលទ្ធផលសម្រេចបានខាងលើវិស័យទេសចរណ៍ក៏នៅមានបញ្ហាប្រឈមមួយចំនួនដែលត្រូវរៀបចំដោះស្រាយដូចជាបញ្ហាអ្នកកំពុងបម្រើសេវាក្នុងវិស័យទេសចរណ៍បច្ចុប្បន្នមានតែ១៣%និងបញ្ហាកង្វះខាតសាលាបណ្តុះបណ្តាល។
ឆ្លើយតបទៅនឹងកង្វះខាតនេះឯកឧត្តមប៉ាក់សុខុមបានមានប្រសាសន៍ថា ដោយមានការឯកភាពពីរាជរដ្ឋាភិបាលក្រសួងទេសចរណ៍បាននឹងកំពុងសហការជាមួយទីភ្នាក់ងារបារាំងដើម្បីបង្កើតសាលាបណ្តុះបណ្តាលវិជ្ជាជីវៈចំនួន២កន្លែងគឺនៅក្រុងភ្នំពេញនិងនៅខេត្តព្រះសីហនុនិងការលើកទឹកចិត្តដល់ការវិនិយោគលើសាលាបណ្តុះបណ្តាលដោយផ្នែកឯកជនផងដែរជាពិសេសការបណ្តុះបណ្តាលខាងលើត្រូវការឲ្យមានការចូលរួមបំពេញបន្ថែមពីផ្នែកឯកជនជាអ្នកប្រតិបត្តិផ្ទាល់និងទទួលផលពីការបណ្តុះបណ្តាលដំបូង។
គួររំលឹកដែរថា ក្នុងរបាយការណ៍របស់មន្ទីរទេសចរណ៍ខេត្តសៀមរាប ក្នុងទូទាំងខេត្តមានសណ្ឋាគារ១៨៦កន្លែងស្មើ១២.០៥៣បន្ទប់.អាផាតមេន មាន៩កន្លែងស្មើ២២៣យូនីត៣៩៩បន្ទប់.ភោជនីយដ្ឋានចំនួន១៩៥កន្លែងស្មើ៤៩១១តុនិង១៧៥៣០តុ.ម៉ាស្សាមាន៥១កន្លែងស្មើ៦២១គ្រែខារ៉ាអូខេមាន១៧កន្លែងស្មើ២៦៨បន្ទប់ទីភ្នាក់ងារទេសចរណ៍មាន២៧៤សាខា.មគ្គទេសក៍ទេសចរចំនួន៤៤៥៧នាក់(ស្រី៦៣២នាក់)៕
បើកវគ្គបណ្តុះបណ្តាលគ្រូបង្គោលជាតិផ្នែកសេវាកម្មម្ហូបអាហារនិងភេសជ្ជៈសម្រាប់សេវាកម្មសណ្ឋាគារ
0 Comments