អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) បានឱ្យដឹងកាលពីថ្ងៃព្រហស្បតិ៍នេះថា៖ យ៉ាងហោចណាស់មានមនុស្ស ៦០០ លាននាក់ ឬ ម្នាក់ ក្នុងចំណោម ១០ នាក់ នៅទូទាំងពិភពលោកបានធ្លាក់ខ្លួនឈឺ ដោយសារតែអាហារកខ្វក់ជារៀងរាល់ឆ្នាំ ហើយមានមនុស្សជាង ៤២០,០០០ នាក់បានស្លាប់ ដោយក្នុងនោះភាគច្រើនគឺកូនក្មេង។
ជាលើកដំបូង នៅទូទាំងពិភពលោក សម្រាប់ការប៉ាន់ស្មាននៃការបង្ការជំងឺបង្កដោយម្ហូបអាហារ ដែលការរាយការណ៍បានអំពាវនាវឱ្យរដ្ឋាភិបាល និងឧស្សាហកម្ម ធ្វើការកែលម្អ ត្រួតពិនិត្យ ហើយពិនិត្យទៅលើខ្សែសង្វាក់ម្ហូបអាហារ ដែលបានមកពីទីវាល ទៅកាន់ភូមិដ្ឋាន ចូលក្នុងរោងចក្រ រហូតមកដល់លើចាន។
ជំងឺបង្កដោយម្ហូបអាហារ បានបង្កឡើងដោយបាក់តេរីដូចជា បាក់តេរី salmonella មេរោគ ប៉ារ៉ាស៊ីត ជាតិពុល និងសារធាតុគីមី ហើយភាគច្រើនបណ្តាលអោយមានរោគសញ្ញាបណ្តោះអាសន្នដូចជា ក្អួតចង្អោរ និងរាករូស ។
ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិបានឱ្យដឹងថា ប៉ុន្ដែពួកវាក៏អាចបង្កឱ្យអ្នកមានជំងឺក្នុងរយៈពេលវែង រួមទាំងធ្វើឱ្យមានជំងឺមហារីកតម្រងនោម ឬខ្សោយថ្លើម ជំងឺខួរក្បាល ជំងឺឆ្កួតជ្រូកនិងជំងឺរលាកសន្លាក់។
បណ្ឌិត Kazuaki Miyagishima ប្រធាននាយកដ្ឋានអង្គការ WHO ផ្នែកសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារបានប្រាប់សន្និសីទកាសែតមួយថា៖ “ទិន្នន័យ ដែលបានបោះពុម្ពផ្សាយគឺគ្រាន់តែជាការប៉ាន់ប្រមាណ យើងដឹងថា តួលេខពិតប្រាកដគឺធំជាងនេះ”។
ក្រៅពីការប៉ាន់ប្រមាណពីទំហំនៃការចម្លងរោគនោះ របាយការណ៍នេះក៏បានសម្លឹងមើលទៅលើវិធីសាស្ត្រ ដែលស្បៀងអាហារត្រូវបានជួញដូរ និងលក់ចេញ។
ផ្នែកមួយនៃបញ្ហានេះ អាចមកពីការធ្វើពាណិជ្ជកម្មជាសកល នៅក្នុងផ្នែកអាហារ ហើយ Miyagishima បាននិយាយថា៖ “ប្រសិនបើមានប្រទេសណាមួយ មានសុវត្ថិភាពផ្នែកម្ហូបអាហារទន់ខ្សោយ ហើយស្បៀងអាហាររបស់ប្រទេសនេះ ត្រូវបាននាំចេញទៅឱ្យប្រទេសដទៃទៀត នោះវាបានក្លាយទៅជាខ្សែសង្វាក់នៃភាពទន់ខ្សោយមួយ នៅក្នុងប្រព័ន្ធផលិតកម្មស្បៀងអាហារទាំងមូល”។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Arie Hendrik Havelaar អ្នកជំនាញរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Florida បាននិយាយថា៖ “វាជាការល្អប្រសើរជាងមុន ដើម្បីវិនិយោគទៅលើការបណ្តុះបណ្តាល និងការអប់រំទៅកាន់អ្នកលក់នៅតាមចិញ្ចើមផ្លូវ ជាជាងការព្យាយាមបំបាត់ពួកគេ”។ “នោះនឹងក្លាយជាយុទ្ធសាស្ត្រដ៏សំខាន់មួយ សម្រាប់ប្រទេសជាច្រើន នៅក្នុងពិភពលោក ដើម្បីធ្វើឱ្យមានភាពប្រសើរឡើងនូវស្ថានភាពសុវត្ថិភាពស្បៀងអាហារ”។
នេះជាចំនួនដ៏ខ្ពស់បំផុតនៃករណី ដែលបានកើតមានឡើង នៅក្នុងចំណោមអ្នកស្លាប់ និងអ្នកក្រីក្រនៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍ ប៉ុន្តែសហរដ្ឋអាមេរិក និងអឺរ៉ុបក៏មានការផ្ទុះឡើងនៃចំនួនអ្នកស្លាប់ផងដែរ។
Havelaar ប្រធាននៃក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ដ្រ ១៥០ នាក់ ដែលបានអនុវត្តការស្រាវជ្រាវសម្រាប់របាយការណ៍នេះ បាននិយាយថា៖ “លទ្ធផលរបស់យើងបានបង្ហាញថា បញ្ហាដ៏ធំបំផុតគឺកើតមាននៅក្នុងទ្វីបអាហ្វ្រិក និងនៅក្នុងតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ ហើយមានអត្រាការស្លាប់ខ្ពស់បំផុត រួមទាំងកុមារ ដែលមានអាយុក្រោមប្រាំឆ្នាំ”។
WHO បាននិយាយថា កុមារក្រោមអាយុ ៥ ឆ្នាំមានចំនួន ៤០ ភាគរយនៃ ៦០០ លានករណី នៃជំងឺបង្កដោយម្ហូបអាហារ នៅទូទាំងពិភពលោកក្នុងមួយឆ្នាំ ហើយមាន ១២៥,០០០ នាក់ក្នុងចំណោមជាង ៤២០,០០០ នាក់ ឬ ៣០ ភាគរយបានស្លាប់។
កុមារពិតជាងាយរងគ្រោះដោយជំងឺរាករូស ដែលជាញឹកញាប់បង្កឡើងដោយការបរិភោគសាច់ឆៅ ឬស៊ុត ក៏ដូចជាទឹកដោះគោ ផលិតផលស្រស់ និងផលិតផល ដែលមានបញ្ហាដោយភាពកខ្វក់។
នៅទ្វីបអាហ្វ្រិក មានមនុស្សស្លាប់ច្រើនបំផុត ត្រូវបានបង្កឡើងដោយបាក់តេរី salmonella ព្រូនទំពក់ក្នុងសាច់ជ្រូក cyanide ក្នុងដំឡូងមី និងអេផ្លាតុកស៊ីន ដែលបានផលិតដោយផ្សិតគីមីមានដុះនៅលើគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ដែលបានរក្សាទុកមិនត្រឹមត្រូវ ឬនៅលើពោត។
WHO បាននិយាយថា រដ្ឋាភិបាលត្រូវតែបណ្តាក់ទុនកាន់តែច្រើននៅក្នុងម្ហូបអាហារ បណ្តុះបណ្តាលអ្នកផលិត អ្នកផ្គត់ផ្គង់ និងសាធារណជន៕
អង្គការសុខភាពពិភពលោក បានអំពាវនាវឱ្យមានការប្រយុទ្ធប្រឆាំងទៅនឹងជំងឺ បង្កដោយអាហារកខ្វក់
0 Comments