Ad Code

មន្ត្រី​ពេទ្យសត្វ​ខេត្តសៀមរាប បន្ត​រឹត​បន្តឹង​ទប់ស្កាត់​ការ​រីក​រាលដាល​នៃ​ជំងឺឆ្លង​សត្វ​គ្រប់​ប្រភេទ និង​ធានា​បាន​សុខ​សុវត្ថិភាព​ទាំង​មនុស្ស និង​សត្វ



សៀមរាប​ ៖ មន្ត្រី​ការិយាល័យ​ផលិតកម្ម និង​បសុព្យាបាល នៃ​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តសៀមរាប​បន្ត​ចុះ​អនុវត្តន៍​វិធានការណ៍​សុវត្ថិភាព​តាម​បណ្តា​ទី​សត្វ​ឃាដ​នានា និង​តាម​ដងផ្លូវ​ក្នុង​ខេត្តសៀមរាប ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ការ​រីក​រាលដាល​នៃ​ជម្ងឺឆ្លង​សត្វ​គ្រប់​ប្រភេទ និង​ធានា​បាន​សុខ​សុវត្ថិភាព​ទាំង​មនុស្ស និង​សត្វ ហើយ​ក្នុង​នោះ​ក៏​ដើម្បី​ជំងឺប៉េស្ត​អា​ហ្រិ​ក ASF​កំពុង​ឆ្លង​មក​កម្ពុជា​ក្នុង​ខេត្តរតនគិរី​ជាប់​ព្រំប្រទល់​និង​ប្រទេស​វៀតណាម​។



លោក យឿន សែ មន្ត្រី​ការិយាល័យ​ផលិតកម្ម និង​បសុព្យាបាល នៃ​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តសៀមរាប​បាន បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ក្រុមការងារ​តែងតែ​ចុះ​អនុវត្តន៍​វិធានការណ៍​សុវត្ថិភាព​តាម​បណ្តា​ទី​សត្វឃាដ​នានា និង​តាម​ដងផ្លូវ​ក្នុង​ខេត្តសៀមរាប ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ការ​រីក​រាលដាល​នៃ​ជំងឺឆ្លង​សត្វ​គ្រប់​ប្រភេទ និង​ធានា​បាន​សុខ​សុវត្ថិភាព​ទាំង​មនុស្ស និង​សត្វ​។



ប្រធាន​កា​រិ​យា​ល័យ​ផលិតកម្ម និង​បសុព្យាបាល​ខេត្ត​សៀមរាប​គឺ​លោក ព្រំ វិច បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា កម្លាំង​ពេទ្យសត្វ​ខេត្តសៀមរាប ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​តែងតែ​ចុះ​ពិនិត្យ​និង​បាញ់ថ្នាំ​ការពារ​ជាប្រចាំ​ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​។ លោក​បន្តថា ជំងឺប៉េស្ត​អា​ហ្រិ​ក ASF បង្ក​ដោយ វីរុស មិន​ឆ្លង​មក​មនុស្ស​ទេ​។ ជំងឺ​នេះ​មិនមែន​ជា​ជំងឺ​ថ្មី​ទេ វា​មាន​ជិត​១០០​ឆ្នាំ​មក​ហើយ ដំបូង​កើត​សត្វ​ជ្រូក​នៅ​អា​ហ្វ្រិក ទៅ​អឺរ៉ុប រុស្សី ចិន វៀតណាម និង​ឆ្លង​មក​កម្ពុជា នៅ​ចុងខែ​មីនា​ឆ្នាំ​២០១៩​នេះ​ នៅ​ឃុំ​សោម​ធំ ស្រុក​អូយ៉ាដាវ ខេត្តរតនគិរី។ ​វិធានការ​តំបន់​ផ្ទុះ​ជំងឺ យោងតាម​ប្រកា​សលេខ ១៧៣ ប្រក កសក ចុះ​ថ្ងៃទី​០២ មេសា​ឆ្នាំ ២០១៩ របស់​ក្រសួងកសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ ស្តី​ពី​ការកំណត់​តំបន់​ផ្ទុះ​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក មន្ត្រី​បច្ចេកទេស​នៃ​អគ្គនាយកដ្ឋាន​សុខភាព​សត្វ និង​ផលិតកម្ម​សត្វ សហការ​ជាមួយ​ខេត្ត​ចុះ​អនុវត្ត​ការងារ​បច្ចេកទេស​នៅ​តំបន់​ផ្ទុះ​ជំងឺ​។​ សម្លាប់សត្វ​ឈឺ សត្វ​ងាប់​ដោយ​ជំងឺ ដុត​កម្ទេចចោល។ ហាម​មិន​ឲ្យ​ទិញ លក់ ពិឃាដសត្វ​ឈឺ​។ ​ហាម​នាំ​សត្វ​ចេញ ឆ្លងកាត់​តំបន់​ផ្ទុះ​ជំងឺ​ក្នុង​រង្វង់​២​គីឡូម៉ែត្រ​។​ វិធាន​ការ​បន្ត ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​អ្នក​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក ហាម​នាំ​កាកសំណល់​ផ្ទះបាយ​មក​ធ្វើជា​ចំណី​ជ្រូក ហាម​នាំ​សាច់​ជ្រូក​ពី​កន្លែង​ផ្សេង​មក​ហូប​កន្លែង​កសិដ្ឋាន​ជ្រូក​។ ការពារ​សត្វ​ជា​កត្តាចង្រៃ ចេញ​ចូល​កសិដ្ឋាន​។​ មិន​ឲ្យ​មនុស្ស​ក្រៅ​ចូល ឬ​ ទស្សនកិច្ច​សិក្សា​។​ យក​ឧបករណ៍ ឬ​របស់របរ​ប្រើប្រាស់​ផ្ទាល់​ចូលក្នុង​កសិដ្ឋាន​។​ ហាម​មធ្យោបាយ​ដឹកជញ្ជូន​ចូលក្នុង​កសិដ្ឋាន ហាម​យក​សត្វ​ថ្មី​ចូលក្នុង​កសិដ្ឋាន ហាម​យក​ទឹក​ខាងក្រៅ​/​សាធារណៈ​ប្រើប្រាស់​ក្នុង​កសិដ្ឋាន ហាម​លក់ ឬ​នាំ​សត្វ​ឈឺ​ចេញពី​កសិដ្ឋាន អ្នក​ថែទាំ​ជ្រូក​ចេញ ចូល​កសិដ្ឋាន​ត្រូវ​ឆ្លងកាត់​កន្លែង​សម្លាប់​មេរោគ​។



វិធានការ​តំបន់​គ្មាន​ជំងឺ បែងចែក​មន្ត្រី​បច្ចេកទេស​ប្រចាំការ​តាម​ស្រុក​គោលដៅ​។ ​ចុះ​ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​អ្នក​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក​ពី​វិធាន​សុវត្ថិភាព ចុះ​តាមដាន​សុខភាព​ជ្រូក បើ​សង្ស័យ​យក​វត្ថុ​វិភាគ​ទៅ​មន្ទីរពិសោធន៍ ពង្រឹង​ចរាចរ​សត្វ ឲ្យ​មាន​ច្បាប់​ត្រឹមត្រូវ ដាក់​កម្លាំង​បាញ់ថ្នាំ​សម្លាប់​មេរោគ​លើ​មធ្យោបាយ​ដឹកជញ្ជូន តាម​ដងផ្លូវ និង​សត្តឃាដដ្ឋាន ណែនាំ​ដល់​អាជីវករ​មិន​ឲ្យ ទិញ លក់​សត្វ​សាច់សត្វ ឈឺ ឬ​ងាប់​ដោយ​ជំងឺ និង​រាយ​ការ​ណ៍​ជាបន្ទាន់​ក្នុងករណី​ដឹង​ថា ​សត្វ​ឈឺ​ ឬ ​ងាប់​ដោយ​ជំងឺ។ សហការ​ជាមួយ​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ និង​ភ្នាក់ងារ​សុខភាព​សត្វ​ភូមិ។



បើ​តាម​ការ​ព្យាយាម​ការ​ពារ​យ៉ាង​ម៉ឺងម៉ាត់​របស់ មន្ត្រី​ការិយាល័យ​ផលិតកម្ម និង​បសុព្យាបាល នៃ​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តសៀមរាប ដែល​កំពុង​មាន​វិធានការ​ទប់ស្កាត់​និង​បាន​ចុះ​សំអាត​ទីតាំង​សត្វឃាដ​ដ្ឋាន​ជាប្រចាំ នោះ​គេ​រំពឹងថា នឹង​អាច​ទប់ស្កាត់​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​បាន​ដោយ​ជោគជ័យ ដើម្បី​ធ្វើ​ឲ្យ​ពលរដ្ឋ​គ្មាន​ការ​ព្រួយ​បារ​ម្ភ​តទៅទៀត និង​ជាពិសេស​ជា​មុខមាត់​នៃ​ខេត្តសៀមរាប ដែល​ជា​ខេត្ត​បេះដូង​ទេសចរណ៍​ផង​ដែរ​៕



Source: Kampuchea Thmey Daily

Post a Comment

0 Comments

Close Menu